Wednesday, April 23, 2008

Ikan Bakar Pengubat Hati Yang Duka




Fuih....Exam genetik. Susah bangat tadi. Nak kate aku tak prepare lengkap, memang aku tak prepare sangat pun. Padan kat muke aku sendirik.. banyak soalan yang ditinggalkan kosong, ntah ape nak jadi nanti ngan keputusan die tu. Lepas exam genetik tu, selang beberapa jam aku ade exam lagi..TSR, kaedah penyelidikan. Paper ni pun tak mantap die punye preparation. Untuk mengubat hati aku yang duka lepas menjawab exam genetik tadi, aku cuba isikan perut yang sedia ada dah berkerut waktu exam dengan mencari ikan bakar...Memang teringin sangat nak makan..

Lepas jer exam, terus aku pacu Hamzah (nama motor kesayanganku, TS4640) menuju ke Abuya Catering. Huh! Aku mengeluh sendirian bile tengok takde lak ikan bakar hari ni. Hamzah terus ku tuju ke sebuah lagi warung yg memang specialist dalam ikan bakar ni... Dapur bahagian depan yg sentiasa berasap dengan api yang membakar ikan-ikan ciptaan Sang Yang Maha Agung. Aku membungkus jer nasi untuk dimakan kat rumah nanti..kalu makan kat warung tu, sengsorang lak nanti. Lagi pun, takperlu membazir duit untuk air(harga segelas mmg > rm1).

Sampai jer kat bilik, terus je aku menerkam ikan bakar tanpa dilupakan untuk membaca doa dulu. Ku doakan agar makanan tersebut memberikan aku tenaga untuk aku beribadat kepada Ilahi. Syukur alhamdulillah, sedapnyer ikan bakar tersebut...sesiapa yang dah lama tak makan ikan bakar, boleh mencarinya hari ini. Nikmat Allah pada hambanya, kelazatan makanan yang dirasakan...Syukur padaMu wahai Tuhan.....

2 comments:

hambaallah86 said...

salam..
aik kate xsuka makan ikan..huhu

musliminsejati said...

Salam, itu cite dulu-dulu.zaman pra-sekolah menengah. Punyer dasyat sejarah hidup dulu, memang tak leh jamah ikan. sejarah hidup berubah bile dapat masuk sekolah berasrama penuh (KOSPINT, www.kospint.org ), sampaikan pada peringkat awal kat sekolah dulu, mak terpaksa bungkuskan sambal daging secara packing utk dimakan if lauk pada waktu itu lauk ikan. sekrang dah bleh makan semua jenis ikan cuma ada 1 jenis masakan ikan yang takleh diterima sampai hari ini. ikan singgang. hati belum terbuka kot utk menerimanya. penyakit ni diturunkan daripada arwah ayah. arwah ayah smp akhir hayat beliau tak makan ikan.Semoga arwah dicucuri rahmat Allah...

Template by - Abdul Munir - 2008